KRISTEL VAN BALLAER

Stephanie Leblon, Kristel Van Ballaer, Ane Vester

22.02 - 15.03.20

_wals05_
met Stéphanie Leblon, Kristel Van Ballaer en Ane Vester

Tentoonstelling van 22.02.2020 tot 15.03.2020
Open op zaterdag en zondag van 14:00 tot 18:00

OPENING ZA 22.02.2019 – 14:00
Oude Pastorie Ressegem
Sint-Mauritsplein 9
BE – 9550 Herzele

 

_wals_ vzw. brengt hedendaagse kunst naar de Pastorie in Ressegem / Herzele. In een vijfde expo toont _wals_ werk van Stéphanie Leblon, Kristel Van Ballaer en Ane Vester.

Het is de normale gang van zaken dat we met kleuren en ruimtes omgaan zonder er verder bij stil te staan. Het kan moeilijk zijn precies onder woorden te brengen hoe je je bij een bepaalde kleur voelt, of wat je erover denkt. En het kan moeilijk zijn precies te omschrijven hoe het is om je in een bepaalde kamer te bevinden, in tegenstelling tot in andere kamers.

- - -

De werken van Ane Vester inspireren je om je bewuster te worden van die vluchtige sensaties van ruimte en kleur, misschien door hun eenvoud en duidelijkheid. Ze nodigen je uit – of ze maken het mogelijk – om de wereld te herontdekken via hun gereduceerd alfabet van kleine verschillen, verschillen die gewoonlijk onder de aandachtsdrempel liggen.

- - -

Het werk van Stephanie Leblon zit vol beweging. Voor haar schilderijen vertrekt ze van foto’s die ze maakt. Ze gooit bloemen - al dan niet verwelkt - in de lucht samen met slingers en allerlei soorten verpakking en afval. Zo’n foto - met op- en neerwaartse bewegingen - is voor haar een richtsnoer, een bron van inspiratie. Niets meer. “Ik vertrek van een plan, een concept. Maar ik volg het zelden”, zegt ze daarover. “Het gaat niet om een invuloefening. De verf moet leven.”

- - -

Kristel Van Ballaer hanteert een sobere vormentaal, maar die is sterk gelaagd. Niets is wat het lijkt, en de toeschouwer dient een inspanning te leveren om te zien dat de kunstenaar in haar werk een idee consequent en tot het einde doordenkt. Alles wat niet ter zake doet, pelt ze onverbiddelijk af. Het is een moeizaam proces dat in fasen verloopt, fasen van denken en herdenken, van schetsen, schikken en herschikken, van bouwen en verbouwen. In het eindproduct, verstild en tactiel, is er weinig te merken van de fundamentele twijfels die met de creatie van een sculptuur of schilderij gepaard gaan, maar ze zijn er wel degelijk.