Kunstenfestival Watou 2021

03.07 - 05.09.2021

curatoren Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn, Peter Verhelst

Kunstenfestival Watou van 3 juli tot en met 5 september
In 2021 kijkt Stad Poperinge enthousiast en hoopvol uit naar de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou. Van zaterdag 3 juli tot en met zondag 5 september zijn liefhebbers van beeldende kunst, poëzie en open ruimte opnieuw welkom in het grensdorp en zijn unieke omgeving.


“Wat we nu ervaren, is dat we met een bijzondere intensiteit en verbeelding naar de zomer van 2021 kijken. Opeens zit je in een situatie van limieten, die ook nieuwe mogelijkheden en inzichten creëert. Dat geeft energie.” (Benedicte Goesaert, curator)
 
De voorbereidingen van de 40ste editie van het Kunstenfestival Watou zijn volop aan de gang. De start- en de einddatum van het festival zijn vastgelegd op zaterdag 3 juli en zondag 5 september. 

De wereld zal deze zomer nog niet volledig vrij zijn van het coronavirus. Wij houden daarom rekening met mogelijke maatregelen en stemmen de praktische werking van het festival daar op af. Zo zal er een beperking zijn van het aantal bezoekers per dag en per dagdeel, en ook per locatie. Het parcours zelf heeft een grotere spreiding met een mooie afwisseling tussen diverse locaties. Medewerkers van het festival sensibiliseren bezoekers om de richtlijnen te respecteren.

“Ik kijk ernaar uit om alles te zien gebeuren ter plaatse. Tot nu toe gebeurt alles op papier, zit het in je hoofd, zijn het gesprekken. Ik kijk uit naar de praktische uitrol. Ik hoop vooral ook dat we het kunnen delen met zoveel mogelijk mensen, met zoveel mogelijk kunstenaars.” (Chantal Pattyn, curator)

Het Kunstenfestival Watou brengt elke zomer een bijzondere dialoog tussen beeldende kunst, poëzie, landschap en karaktervolle locaties. Wij gaan voor een inspirerende, verbindende en ontspannen 40ste editie. De stad en de curatoren gaan in overleg met het dorp Watou en de Poperingse gemeenschap om dit te realiseren. Het festival kan ook rekenen op de steun van genereuze sponsors en partners.

“Heel benieuwd hoe de mensen alle tijd zullen nemen om te kijken, om te voelen, te denken, om opnieuw te kijken, om te lezen. En om af en toe van gedachten te wisselen." (Peter Verhelst, curator)
 
 
“We hebben veel gemist in het voorbije jaar en kijken nu allen hoopvol uit naar wat komt, naar samen kunnen genieten van veel moois. Ik hoop dat Watou 2021 met beeldende kunst en poëzie in een prachtig kader voor veel het licht aan het einde van de tunnel kan zijn.” (Loes Vandromme, schepen van Cultuur)

www.kunstenfestivalwatou.be

 

- - -

Een open onderzoek naar Watou 3.0
Het Kunstenfestival Watou viert in de zomer van 2021 zijn veertigste editie. Een uitgelezen moment om na te denken over de toekomst. Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen exploreren we hoe Watou als dorp en als gemeenschap kan connecteren met de kunstenaars en vice versa.

Curator Koen Vanmechelen:
“Vele narratieven samen maken een groot en sterk narratief. Het initiatief Patchwork nodigt jonge en oudere kunstenaars uit alle disciplines uit om samen na te denken hoe de volgende edities van Watou eruit kunnen zien. Met tentje en slaapzak. En om elkaar te inspireren. Het resultaat van deze meerdaagse gathering kan leiden tot een nieuw concept voor Watou, vertaald in een of meerdere in situ kunstwerken, die het volgende jaar op Watou getoond worden aan het grote publiek. Een patchwork van impressies, een niet te voorspellen geheel van verschillende elementen.

Patchwork betekent dat onderlinge communicatie het creatief proces van de deelnemers kan opstarten. Ook Watou zelf, het dorp, zijn bewoners, zal hun inspiratie doen opflakkeren. Niet enkel de wereld heeft het dorp wat te leren, maar ook omgekeerd. Het globale bestaat immers enkel door de generositeit van het lokale. Vraag is of en hoe de inspiratie van dit landelijke kruispunt ingeplant kan worden in een kosmopolitische wereld.

Patchwork is een open uitnodiging, een onderzoeksproject, een laboratorium. Het zijn nieuwe tijden. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Nu is het moment om hierover na te denken en hierrond te werken. Het resultaat is Watou 2022, een editie gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap.”

https://www.kunstenfestivalwatou.be/nl/patchwork/

Foto: Michaël Depestele